OSTAR

 

 

 

 

 

 

Spanien har på ett balanserat sätt lyckats kombinera traditionell osttillverkning med moderna produktionssystem.

Historia
Människan bosatte sig i Spanien för en miljon år sedan enligt den arkeologiska rester uppfunnits i Altapuerca (Burgos: Castilla~León). Från dåtid till idag har tio tusen generationer passerat och fortsatte med tillverkning och förvaring av livsmedel; allt detta tillsammans med osttillverkningen gör Spanien att vara en av de rikaste gastronomiska arv i världen.

 

Utbudet
Spanska ostar är en rik mosaik och ett resultat av olika syror, enzymer, jäsningsprocesser m.m. och finns i alla möjliga former (cylinder, kon, fyrkant) och färger.  Det finns naturella ostar och ostar som behandlats med eller kryddats med olja, rödvin, paprika och örter. Det finns även ost som rostats eller rökts.
Det varierande sortimentet av ostar i Spanien beror i hög grad på stora skillnader i klimat, landskap, kultur och tradition (inland med högplatå, kust med medelhavsklimat och atlantkust, samt romerskt, gotiskt, keltiskt och arabiskt inflytande..). Variationen möjliggörs även av tillräckliga stammar av såväl ko, får som get.

 

 

Tillverkningen idag
Den moderna ost industrin i Spanien idag har utvecklats tack vare medelstora och stora producenter. Industrin använder stora resurser till hälsokontroller och forskning. Därmed kan den höga kvaliteten på spanska ostar garanteras. Tillverkare är självfallet skyldiga att följa de europeiska lagarna som  gäller för ingredienser, processer, och färdiga livsmedel.

OVEJA = FÅR

VACA = KO

CABRA = GET

 

D.O.P.

I Spanien finns en ursprungsbeteckning för ostar (på spanska ”denominación de origen protegida), som betonar den unika geografiska orten där osten är tillverkad ( Madrid, I.A. s.1.891). Det finns ett råd för varje ort som fastställer regler och procedurer som ska följas i den lokala produktionen och som bevarar den lokala särprägeln. Rådet delar ut en slags kvalitetscertifikat och numrerade etiketter som producenterna sätter under sina varumärken. Ostarna märks med särskilda symboler som betecknar att ostarna har analyserats på sitt kemiska, bakteriella och organiska innehåll.

Spanien har idag 15 ostar under DOP som erkänts av EU: MANCHEGO, IDIAZÁBAL, RONCAL, ZAMORANO, LA SERENA, TETILLA, MAHÓN, CANTABRIA, ALT URGELL, QUESUCOS, IBORES, MAJORERO, MURCIA AL VINO, CABRALES OCH PICÓN DE BEJES-TRESVISO.

 

 

ESMIA HB ~ GUSTAFSV. 1 ~ 169 69 SOLNA ~ TEL./FAX: 08 7305081 ~ norberto@esmia.se