CHORIZO

 

 

 

Description: Description: Description: http://www.esmia.se/iberico ESMIA.gif

 

 

Chorizo är en blandning av fläskkött med paprika pulver, vitlök, salt och kryddor.

Utbudet och tillagning


Lufttorkning och kryddor som används bestämmer vilket form och benämning finns på dessa korvar.
"Chorizo fresco" är en icke-lagrad korv som mognas under en vecka för att ha bara lite konsistens (färsk korv/grill korv). Det är perfekt för att grilla eller stekas. Vid fritering behöver man inte använda olivolja eftersom denna sprider tillräcklig
Description: Description: Description: http://www.esmia.se/serrano ESMIA.gifmed vätska med färg av röd paprika. Format: 100 gram. Sex fodraler av 1,3 kilo ger en åtta kilos kolli.

 

 

 


I Spanien finns andra sorters råa korvar som "longaniza" (utan paprika/rosa färg) eller "morcilla" (gul lök blodkorv/svart färg) som kompletterar en riklig smörgås till mellanmålet.

"Chorizo vela extra especial" är en 8cm tjock variant som vi använder som pålägg. Denna är 3 veckors lufttorkad och går inte att stekas. 1,7 kilo väger hela biten. En kolli innehar 4 stycken som väger omkring 7 kilo.

"Chorizo casero natural" det är den med form av hästsko knuten med en tjock snöre. Vita snöre är den som har sött paprika pulver och röda snöre betyder att innehåller cayenne peppar eller pikant paprika. De lufttorkas i mörka och torra rum med hjälp av en varm askhink. Resultatet blir en gourmet chorizo perfekt till kallskuren buffé, den går att servera lite varm eller tillsättas i ris eller potatis grytor. 300 gram.

"Salchichón cular" är en grov mald korv. Denna innehåller ingen paprika alls och visar ett vitt utseende. Den är en salami kryddad med hel svart peppar. Format: 1,8 kg. Den lilla varianten från katalonien heter "fuet extra" och har finnare bouqué och mildare smak.

 

 

 

ESMIA HB ~ Gustafsv.1 ~ 169 58 SOLNA ~ TEL./FAX: 08 7305081 ~ norberto@esmia.se